Nytt Föredrag ‘Balans mellan prestation och läkning’ till företag och foreningar

Föredraget Balans mellan Prestation och Läkning ges vid förfrågning från företag och föreningar m.m. E-posta ditt intresse och telefon nummer så letar vi fram ett datum. Introduktions föredraget på 50 minuter är kostnadsfritt vid minst 5 deltagare.

Bakgrund: Läste i tidningen för några dagar sedan att allt ökad cyklande har lett till en tydlig ökning av antalet olyckor med cyklister inblandat. Idag var det då min tur …. en så kallad singel olycka; körde ned i en 20 cm djup grus skreva och flög över styret, han vrida runt och landa på vä skulder blad  Kan konstatera att det gör mycket mer ont än jag minns att det gjorde när jag var barn …… Ligger nu här och har stelnat till under eftermiddagen, stukade rev-ben, ont i ett knä – en uppriven hand, trött och öm i hela kroppen.

Trauma fysiologi är ett område som det har hänt massor med senaste 10 åren, vad händer egentligen när ens kropp på kort tid stimuleras våldsamt och plötsligt, med en hög mängd av aktiva smärt receptorer  Hur sätter det sig i ens kropp? Vad kan man göra just när det händer och vad är smart att göra sedan? Vad  är PTSS, post traumatisk stress syndrome egentligen?

Förre året körde jag av vägen med 100 km/timen, på väg up på sportlov med packning och hela familjen i bilen. Bilen snurrade våldsamt några hundra meter, stannade snällt på vägen med bland annat ett av rivet framhjul. Alla mådde fysisk förhållandevis bra, fast chocken var markant för alla, fast reaktionerna helt olika. Som tur var hade vi ingen mötande trafik.

Dom här erfarenheterna har inspirerad mig till att sätta ihop ett föredrag som handlar om att välja läkning och att medvetet främja läkning som en långsiktig strategi. Det handlar bland annat om att komma i balans efter trauman  fast også om att se till att få en växlande rytm mellan prestation och läkning kontinuerligt i tillvaron.

Om du tycker det låter spännande så e-posta mig och låt oss hitta ett datum för kursen ‘Balans mellan prestation och läkning’

Välkommen önskar Skärgårdskiropraktorn Gregers Ahlefeldt.

 

Senaste inläggen

Mina älskade omöjliga tonåringar …… varfor? 5 orsaker att komma ihåg : )

Fem skäl till att tonåringar är helt omöjliga

När en tonåring blir rasande över småsaker eller vägrar att gå upp ur sängen på morgonen – då är det faktiskt inte självförvållat. Många av de viktiga funktionerna i hjärnan saknas och det gör tonåringen lynnig, likgiltig och förvirrad.

1. Morgontrötthet beror på kaos i den inre klockan

Forskning visar att tonåringars inre klocka ligger cirka två timmar efter och därför känner de som att klockan bara är 05 när de blir väckta klockan 07.

Dessutom har tonåringar svårare att somna på kvällen än vad vuxna har eftersom de är mer känsliga för ljus, vilket minska produktionen av sömnhormonet melatonin.

2. Även små uppgifter stressar tonåringen

Unga tonåringar använder hela hjärnan för att utföra även små uppgifter – hos vuxna koncentrerar hjärnan sin aktivitet i färre områden. Med åldern blir vi alltså bättre på att kunna fokusera vår uppmärksamhet och kunna tänka på en sak i taget.

Myllret av tankar hos de yngre tonåringarna innebär att de inte kan koncentrera sig på sina läxor. Dessutom visar en ny studie att koncentrationssvårigheten är störst hos dem som konstant har mobilen framför näsan eller som sover med den bredvid sig.

3. Unga blir ”höga” på att vinna

Många tonåringar har skolkat eftersom de hellre vill umgås med sina kompisar. Förklaringen till att de skolkar är att deras hjärnor i högre grad än vuxnas längtar efter att stimulera hjärnans belöningscentrum.

Exempelvis förlorar tonåringar mycket mer i spel om pengar än vuxna eftersom unga satsar allt på att vinna. Tonåringarnas strävan efter belöning och nästan tvångsmässiga beteende beror sannolikt på att belöningscentrum är hyperaktivt och därmed lättare att aktivera så att de unga blir ”höga”.

4. Ofärdig hjärna skapar förvirring

 

via GIPHY

De glömmer möten och kommer ständigt försent. Men förvirringen beror på att tonåringens frontallob inte är färdigutvecklad än.

Strategisk planering styrs av frontalloben och försök har visat att ju äldre unga människor blir desto bättre kan de organisera och planera. Förbättringen av organisationsförmågan pågår fram till mitten av 20-årsåldern då den främsta delen av pannloben är färdigutvecklad.

5. Oberäknelighet beror på ofärdiga förbindelser

När en tonåring blir galen över småsaker är det bara att andas lugnt. De unga kan nämligen inte reagera normalt ännu.

Ett litet område djupt inne i hjärnan som kallas amygdala hanterar våra känslor. Amygdala är fullt utvecklad redan i barndomen men ska kopplas ihop med frontalloben som först mognar senare. Kontakten mellan de två områdena är dålig och därför har tonåringen svårigheter att stämma av sina känslor och reagera normalt.

Samma fenomen kan ses hos psykopater. De har – liksom tonåringar – svårigheter att känna skam eller skuld eller att visa medkänsla.

Dessutom är tonåringar dåliga på att koda av folks känslor. En bekymrad min från en förälder kan därför uppfattas som ilska i stället för omtanke. Resultat blir att tonåringen besvarar omtanken med ett vredesutbrott.

Källa: 21 december 2017 av Anne Lykke // Illustrerad Vetenskap

 

Kommentar från Skärgårdskiropraktorn;

Dom neurologiska utmaningar som tonåringarna går igenom speglas också till deras kropp och kan leda till spänningar och låsningar. Kiropraktisk behandling kan hjälpa dom att få en mer normal fungerande fysiologi under dom utmanande åren.

Välkommen att boka tid hos Skärgårdskiropraktorn här.

  1. Fars feta mage ska bort. Hur blir det med din? Kommentera
  2. Sommar öppet tider hos Skärgårdskiropraktorn 2017 Kommentera
  3. Skärgårdskiropraktorn har fått sin egen instagram, följ och få tips Kommentera
  4. Cellbalans föredrag hos Skärgårdskiropraktorn Gregers Ahlefeldt måndag den 23/1 kl. 18-19:30 Kommentera
  5. Tai Chi Chuan hos Skärgårdskiropraktorn med Martin Grinberg torsdag den 19/1 kl. 18-19:30 Kommentera
  6. Mat terroristen Åke slår till i 4. veckan av Livsstilsprogrammet cellbalans : ) Kommentera
  7. 3. veckan på Livsstilsprogrammet Cellbalans hos Skärgårdskiropraktorn Kommentera
  8. Ditt barns diet o allergier? Kommentera
  9. Helg hälsning från säl safari i skärgården:) Kommentera